In Tsjechië betaalt men met Tsjechische kronen, dus je zult euro’s moeten inwisselen bij een bank of bij een wisselkantoor. De vuistregel is dat 1 euro zo’n 28 kronen is, dat rekent natuurlijk wat makkelijker bij het afrekenen van het eten of drinken.
Eten en drinken
Eten en drinken is relatief goedkoop in Praag, ook al is het de laatste jaren vanwege de toerisme wel duurder geworden. Maar je betaalt gemiddeld zo’n €5 voor een hoofdgerecht, en slechts €1,20 voor een halve liter bier. Let wel op waar je gaat eten. De plaatsen waar veel toeristen komen zijn natuurlijk duurder dan een van de vele zijstraatjes. Praktische informatie over fooi: zo’n 10% fooi is gebruikelijk in Tsjechië / Praag. Soms zit de fooi al verscholen in de rekening.
Reisdocumenten
Tsjechië valt onder het Schengen verdrag dus vrij vervoer van personen van en naar naar Tsjechië is toegestaan. De enige praktische informatie op dit gebied is dat je niet moet vergeten om een ID kaart of paspoort mee te nemen als je gaat vliegen. Het is in Tsjechië net als in Nederland veplicht om je te kunnen indentificeren indien er naar wordt gevraagd.
Gevaren
De gevaren in Praag zijn niet erger dan in andere Europese steden. In het algemeen geldt: wees op je hoede voor zakkenrollers, voornamelijk in de toerischtische gebieden en in het openbaar vervoer. Voor de rest is Praag een veilige stad en zo als altijd geldt dat het gebruiken van het gezonde verstand werkt. Zie je iets wat je niet vertrouwt, waarschuw dan onmiddellijk de politie. De Nederlandse ambassade zit overigens in Praag, in gemeentelijk district Praag 6 (helemaal aan de oostkant van dit district).
Elektriciteit
In Tsjechië maken ze gebruik van dezelfde stroom adapters als in nederland dus een omvormer is niet nodig. Je telefoon oplader moet dus ook gewoon werken in Praag, wel zo handig.
Taal
In Praag spreekt men officieel Tsjechisch. De inwoners van Praagse kunnen natuurlijk ook wel een aardig woordje Engels of Duits, voornamelijk in de toerischtische gedeeltes natuurlijk.
Geld
De meest relevante praktische informatie op deze pagina en voor sommigen bij aankomst nog steeds een verrassing: in Praag betalen ze net als in de rest van Tsjechië met Tsjechische Kronen, afgekort als CHZ, 1 euro is ongeveer 25,5 CHZ (wisselkoers 2018). Geld kun je op veel plaatsen in Praag wisselen en in de toerischtische gedeeltes kan je regelmatig zelfs met euro’s betalen. Ook komt het voor dat toeristen in Praag worden aangesproken op straat of ze ook geld willen wisselen. Dit is niet aangeraden om te doen aangezien er ook vals geld in de omloop kan zijn, ga dus altijd naar een wisselkantoor of een bank! Je kunt natuurlijk ook gewoon pinnen bij een geld automaat in Praag mocht je bank dat toestaan. Let wel op dat er soms transactiekosten in rekening worden gebracht dus als je pint, pin dan genoeg voor de gehele dag.
Feestdagen
- Tweede paasdag: 1 apr
- Dag van de Arbeid: 1 mei
- Bevrijdingsdag: 8 mei
- Heilige Cyril en Methodiusdag: 5 jul
- Johannes Hus-dag: 6 jul
- Tsjechische onafhankelijkheidsdag: 28 sep
- Onafhankelijkheidsdag: 28 okt
- Dag van de strijd voor vrijheid en democratie: 17 nov
- Eerste en tweede kerstdag: 25-26 dec
- Nieuwjaarsdag: 1 jan